Tips om vocht en schimmelproblemen in de badkamer te vermijden | Xenadvies

Tips om vocht en schimmelproblemen in de badkamer te vermijden


Hoe ontstaan vocht en schimmelproblemen? 

Tijdens het douchen of baden ontstaat er in de badkamer erg veel waterdamp. Indien deze damp niet (voldoende) afgevoerd kan worden via natuurlijke of mechanische ventilatie, zal deze snel gaan condenseren. Het gevolg hiervan is dat er zich waterdruppeltjes op de muren en plafond gaan vormen. In een badkamer die langdurig vochtig blijft zullen na verloop van tijd dan ook onvermijdelijk problemen ontstaan met schimmels. Doordat de muren en plafond meestal een iets ruwer en poreus oppervlak hebben, zal dit leiden tot een gedeeltelijke vochtopname, wat een ideale voedingsbodem is voor schimmels.   

Hoe is dit oplosbaar? 

Deze schimmelproblemen kunnen vermeden worden door een goed werkend ventilatiesysteem. Hierbij zal er op een efficiënte manier vochtige lucht afgevoerd worden naar buiten, waardoor de badkamer minder vochtig wordt en sneller droogt. In een droge omgeving kunnen schimmels immers niet groeien. Dit is nog belangrijker in badkamers zonder buitenramen, zo is er geen mogelijkheid tot natuurlijke verluchting!

Oplossing door slimme installatie en gebruik mechanisch ventilatiesysteem: 

Standaard wordt er in de badkamer een extractie voorzien van 50m³/h, conform de EPB-regelgeving. Dit is weliswaar in de nominale stand (= hoogste stand) van het ventilatiesysteem. De ventilatiesystemen werken echter in de meeste woningen bijna continu op hun laagste stand, of ongeveer op zo’n 20-30% van hun vermogen. Dit betekent dat er in de praktijk eigenlijk nog maar zo’n 10-15m³/h wordt afgezogen in de badkamers, wat uiteraard onvoldoende is. Zeker bij regendouches is het toch aanbevolen om minimaal 100m³/h extractie te voorzien.

Het is daarom aangewezen om bij het douchen/baden steeds tijdelijk het ventilatiesysteem even in zijn hoogste stand te plaatsen, om een zo groot mogelijke extractie te hebben. Het bedieningspaneel van het ventilatiesysteem wordt dan ook het best in de badkamer zelf geplaatst. Plaats deze ook op een zeer gemakkelijke, bereikbare plaats. Bijvoorbeeld boven de lichtschakelaar. Veelal wordt deze nog mee geplaatst bij het ventilatiesysteem zelf op zolder, in de kelder of in de garage. Dit is absoluut niet praktisch, en dient vermeden te worden.

Indien het bedieningspaneel zich in de badkamer bevindt, kan men voor het douchen/baden het systeem door een eenvoudige druk op de knop naar zijn hoogste stand schakelen. Bij de meeste systemen is het via de timerfunctie ook instelbaar dat het ventilatiesysteem dan gedurende een half uurtje of een uurtje draait op zijn hoogste stand. Hierna zal hij automatisch terugschakelen naar zijn lagere, normale stand. Deze nalooptijd na het douchen/baden is ook zeer belangrijk om alle vochtige lucht afgevoerd te krijgen.

ALLE TIPS SAMENGEVAT:

  • voorzie voldoende mechanische extractie in de badkamer
  • plaats het bedieningspaneel van het ventilatiesysteem in de badkamer op een gemakkelijke bereikbare plaats
  • schakel het ventilatiesysteem naar zijn hoogste stand voor het douchen/baden
  • stel de timerfunctie van het ventilatiesysteem zo in dat deze gedurende een half uur of uur draait op zijn hoogste stand, waarna deze automatisch terugschakelt naar zijn normale, lagere stand
Geschreven op 25/04/2020 door Xenadvies, Brent Van Eyndt 
 foto: Getty Images

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak