Wanneer niet-residentiële gebouwen - zoals kantoren en bedrijfsgebouwen - vanaf 2022 van eigenaar wisselen, moet de nieuwe eigenaar voldoen aan de renovatieplicht. Dit maakt onderdeel uit van de plannen om tegen 2050 de CO2-uitstoot van alle gebouwen drastisch te verlagen. Gebouwen die van eigenaar wisselen, moeten binnen de vijf jaar voldoen aan een minimaal maatregelenpakket. Ontdek er alles over in de beze blog.
Samen naar een koolstofneutrale toekomst
De maatregelen maken deel uit van de Vlaamse renovatiestrategie om zo snel mogelijk te evolueren naar volledige klimaatneutraliteit. Een ambitieuze doelstelling, die we enkel kunnen halen door samen inspanningen te leveren.
Gebouwen die van eigenaar wisselen vanaf 2022 moeten daarom binnen de vijf jaar:
- een dak met minimale isolerende waarde hebben
- hoogrendementsbeglazing hebben in plaats van enkel glas
- verwarmingsinstallaties van ouder dan 15 jaar vernieuwen
- oude koelinstallaties vervangen
Onderscheid tussen kleine en grote niet-residentiële gebouwen
Bovenop de maatregelen van hierboven, zijn er aanvullend nog verplichtingen die verschillen voor kleine en grote niet-residentiële gebouwen. Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel gebouw (kleiner dan 500 vierkante meter) zal vanaf 2022 binnen de vijf jaar ook een energielabel C of beter moeten behalen.
Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de aankoop moeten zij, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.
Op zoek naar een betrouwbare partner voor een officieel energieattest? Ontdek al onze diensten hier.