M-factor: wat is het en hoe werkt het? | Xenadvies

M-factor: wat is het en hoe werkt het?


Wat is een m-factor?

Bij ventilatie is het belangrijk dat er verse buitenlucht binnengebracht wordt in de juiste hoeveelheden op de juiste plaats in de woning. Een goed uitgevoerd ventilatiesysteem heeft dan ook een gunstige invloed op het E-peil. Voor woongebouwen kan u de uitvoeringskwaliteit rapporteren via de vermenigvuldigingsfactor, of m-factor (multiplication). De m-factor wordt per totaliteit berekend en niet per ruimte. Stel een WC van 40m³/h (160% t.o.v. 25m³/h), maar het totale gemeten debiet blijft onder die grens van 120%, dan is de m-factor nog steeds 1,22.

Hoe werkt de m-factor juist?

De werking van de m-factor hangt vooral af van het type ventilatiesysteem waarover je beschikt en de zelfregelendheidsklasse waarin jouw ventilatieroosters zich bevinden. Hieronder enkele info over de m-factor per type ventilatiesysteem:

C-Systeem

In het beste geval heb je bij een C-systeem een m-factor van 1,22, uitgegaan van ventilatieroostersmet een zelfregelendheidsklasse van P3 of P4 (Bij 99% is dit wel het geval). De m-factor blijft 1,22 tot en met een ventilatiedebiet van 120% t.o.v. het totale geëiste debiet. Dus indien in totaal een debiet is geëist van 200m³/h, mag het totale gemeten debiet maximaal 240m³/h zijn. Indien men hierover gaat, zal de m-factor stijgen, hoeveel dit stijgt hangt er net vanaf in hoeverre men hierover gaat. Indien toch een ventilatierooster met een klasse lager dan P3, dan is de m-factor tenminste 1,33.

D-Systeem |

Bij een ventilatiesysteem D een beetje hetzelfde principe, de best mogelijke m-factor is hier 1,24 (zonder meting luchtdichtheid ventilatiekanalen). Ook hier mag het totale toevoer of afvoerdebiet niet over de 120% gaan. Indien wel, dan stijgt ook hier de m-factor naargelang hoever hier wordt overgegaan. Let op, balansventielen in de nachthallen, dressing, bergingen etc. tellen hier niet me! Stel je hebt een woning met een keuken, wasplaats, badkamer en toilet -> debiet van 200m³/h. Maar een extra balansventiel in de nachthal van 100m³/h. Dan mag het totale gemeten debiet in die 4 natte ruimtes niet hoger zijn dan 240m³/h. Het gemeten debiet in de nachthal heeft dan geen invloed op de m-factor. Bij c-systemen tellen bij afvoer in de slaapkamers, deze ook niet me in die berekening van 120%

Wat is een balansventiel?

Als het geëiste toevoerdebiet bijvoorbeeld 350m³/h is, maar de afvoer slechts 250m³/h, dan voorziet men vaak in de nachthal een extra afvoer om het totale toevoer en afvoerdebiet in balans te brengen. Dit is dan een balansventiel (m.a.w. ventilatie in een ruimte zonder ventilatie-eisen, om het totale debiet in balans te brengen)

Vraag nu vrijblijvend je offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak