Is er renovatieplicht bij EPC D? | Xenadvies

Is er renovatieplicht bij EPC D?


Koop je een woning met een EPC E of slechter? Denk er dan aan dat je rekening moet houden met de renovatieverplichting die hieraan verbonden is. Maar wat houdt deze verplichting precies in en wat gebeurt er als je niet renoveert binnen 5 jaar? In dit blogbericht beantwoorden we deze vragen en geven we je meer informatie over mogelijke premies die je kunt aanvragen voor renovaties.

Wat houdt de renovatieverplichting in?

De renovatieverplichting houdt in dat een woning met een EPC E of F binnen vijf jaar na de aankoop of overdracht van de woning moet worden gerenoveerd om het energieverbruik te verbeteren. De renovatie moet er onder andere voor zorgen dat het EPC van de woning wordt verbeterd, idealiter naar een D-label of beter. Dit kan door verschillende renovaties, zoals het isoleren van de muren en daken, het vernieuwen van ramen en deuren, het verwarmingssysteem, of door het installeren van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Bent u sindsdien de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met label E of F, dan moet u het verplicht renoveren naar label D of beter, binnen een termijn van 5 jaar.

Bent u sinds 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar van een niet-residentiële gebouweenheid? Dan moet u er voor zorgen dat het binnen de 5 jaar aan een aantal energiebesparende maatregelen voldoet, en een minimaal energielabel behaalt.

De renovatieplicht geldt:

  • Bij het verlijden van authentieke akten van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
  • Bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht
  • Voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Heeft de eenheid op het moment van overdracht een residentiële bestemming, dan geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Het maakt niet uit wat de latere plannen zijn met de woning of appartement.
  • Per akte. Koopt u nu een woning, dan moet u binnen de 5 jaar een bepaald EPC-label halen. Als u de woning verkoopt binnen deze termijn, moet de nieuwe koper binnen de resterende termijn voldoen aan de eisen waaraan de vorige eigenaar moest voldoen.
  • Voor een wooneenheid, niet voor een volledig appartementsgebouw, en niet voor collectieve onderdelen (bijvoorbeeld gemeenschappelijke dakdelen, installaties die ook andere eenheden koelen of verwarmen).
  • De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verleden werd op 1 februari 2024, dan moet voor 1 februari 2029 aan de verplichting voldaan zijn.

Wat als je niet renoveert binnen 5 jaar?

Als je niet renoveert binnen 5 jaar, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het niet voldoen aan de renovatieverplichting kan leiden tot een boete of andere administratieve maatregelen. De overheid heeft de ambitie om alle woningen in Vlaanderen energiezuiniger te maken, en dit betekent dat woningen met een EPC E of slechter snel gerenoveerd moeten worden om aan de energie-eisen te voldoen.

Voor welke premies kom ik in aanmerking?

Bij het renoveren van je woning kun je in Vlaanderen aanspraak maken op verschillende premies en subsidies. Je kunt onder andere rekenen op premies voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, nieuwe verwarmingssystemen of zonnepanelen. Meer informatie over de verschillende premies en hoe je ze kunt aanvragen, vind je op de officiële website van de Vlaamse overheid.

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hebben zonnepanelen invloed op het EPC?
Welke documenten zijn nodig voor een EPB-aangifte?
Wat is een niet-residentieel gebouw?
Is een ventilatieverslaggeving verplicht?
Wist je dat?
Wat is de taak van een veiligheidscoördinator?

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak