Welke delen van een appartement zijn gemeenschappelijk? | Xenadvies

Welke delen van een appartement zijn gemeenschappelijk?


Bij een appartementsgebouw bestaan er zowel privatieve als gemeenschappelijke delen. Maar welke onderdelen vallen nu precies onder de gemeenschappelijke delen? Dit is niet alleen belangrijk voor eigenaars en syndici, maar ook voor het EPC Gemeenschappelijke Delen, dat in Vlaanderen sinds 2024 verplicht is voor gebouwen met minstens twee wooneenheden.

Wat zijn de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?

De gemeenschappelijke delen zijn de onderdelen van het gebouw die door alle mede-eigenaars worden gedeeld. Dit zijn onder andere:

  • Draagstructuur van het gebouw: de funderingen, draagmuren, vloeren en het dak.
  • Gevels en buitenschrijnwerk: buitenmuren, ramen en buitendeuren (tenzij anders bepaald in de basisakte).
  • Daken en dakgoten: inclusief dakisolatie en dakbedekking.
  • Traphallen en liften: alle toegangen tot de appartementen.
  • Technische installaties: zoals de centrale verwarming (indien gemeenschappelijk), elektriciteits- en waterleidingen in de gemeenschappelijke ruimtes.
  • Gemene delen van leidingen en riolering: afvoerkanalen, ventilatiesystemen en andere nutsvoorzieningen die door meerdere appartementen worden gebruikt.
  • Tuin, parking en gangen: indien deze gemeenschappelijk worden gebruikt.

Deze opsomming kan variëren afhankelijk van de statuten van de mede-eigendom en de basisakte van het gebouw.

EPC Gemeenschappelijke delen

Sinds 2024 is het in Vlaanderen verplicht om een EPC Gemeenschappelijke Delen (EPC GD) op te stellen voor appartementsgebouwen met minstens twee wooneenheden. Dit energieprestatiecertificaat geeft inzicht in de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen, zoals de isolatie van het dak en de muren, het verwarmingssysteem en andere collectieve energievoorzieningen.

Voor eigenaars en syndici is het EPC GD een waardevol instrument om de energieprestaties van het gebouw in kaart te brengen en renovaties te plannen die de energie-efficiëntie verhogen. Dit speelt een belangrijke rol in de Vlaamse klimaatdoelstellingen en de renovatieverplichting voor appartementen. In het kort houdt deze renovatieverplichting in dat alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F verplicht gerenoveerd moeten worden naar label D of beter binnen een bepaald aantal jaren na verkoop (of overdracht).

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen privatieve en gemeenschappelijke delen? Privatieve delen behoren tot één eigenaar en worden exclusief door hem gebruikt, zoals de binnenkant van een appartement. Gemeenschappelijke delen worden gedeeld door alle mede-eigenaars en staan vermeld in de basisakte.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen? Het onderhoud en de renovatie van de gemeenschappelijke delen vallen onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME), die dit budgettair beheert via de syndicus.

Is het EPC Gemeenschappelijke Delen verplicht voor alle appartementsgebouwen? Ja, elk appartementsgebouw met minstens twee wooneenheden moet een EPC GD hebben tegen uiterlijk 1 januari 2024.

Heb je nog vragen of wil je een EPC-keuring laten uitvoeren? Xenadvies staat klaar om je te helpen!

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hebben zonnepanelen invloed op het EPC?
Welke documenten zijn nodig voor een EPB-aangifte?
Wat is een niet-residentieel gebouw?
Is een ventilatieverslaggeving verplicht?
Wist je dat?
Wat is de taak van een veiligheidscoördinator?

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak